Ramt af Meganisi

Et ta’-selv bord af autentiske, græske oplevelser

Øen Meganisi ligger idyllisk mellem det græske fastland og ferieøen Lefkas og er med sine 22,36 km2 det perfekte ta’-selv-bord af autentiske græske oplevelser. Overalt har man panoramaudsigt til det Ioniske Hav og bjergtinderne på det græske fastland og Lefkas.

Lystbåde ligger fortøjet i de to små havne Vathi og Spartochori eller i kystens små vige, og det er ikke svært at forstå, hvorfor de finder vej hertil. De grønne højdedrag rummer et charmerende bekendtskab, hvor kun 1.500 faste indbyggere har til huse i tre landsbyer, og det giver oplevelsen af, at du kommer helt tæt på noget, der er ægte og hjertevarmt.

Velkommen til det rigtige Grækenland

På en slentretur gennem de små gader bliver du ofte mødt med et venligt ”kalimera” eller ”kalispera”, som er græsk for hhv. god morgen og god aften, lige som de lokale hæver hånden til en hilsen, når du suser forbi på scooter, som bare er den oplagte måde at indtage øen på.

Øens hovedby er havnebyen Vathi, som bedårer med sin maleriske havnepromenade, hyggelige cafeer, restauranter og små forretningen. Mod aftenstid tager dagsturisterne den sidste færge retur til Lefkas, mens de overnattende lystsejlere samles på restauranterne langs havnefronten, hvor en liflig duft af grill og hvidløg hurtigt breder sig.

Fanari Beach er den mest populære strand på Meganisi. Her kan du finde skygge under sivparasollerne og slappe af til de lette reggae-rytmer, der toner ud fra den kulørte strandbar.  Var det ikke for menukortets tzatziki og græsk salat, kan du et flygtigt øjeblik foranlediges til at tro, at du er havnet på Jamaica. For få euro får du din egen liggestol og i prisen er tilmed inkluderet lån af kajak og paddle board, så du kan betragte stranden fra havsiden. Bliver det for varmt, kan kan en forfriskende dukkert i det krystalklare vand anbefales.

Meganisi er et godt udgangspunkt for udflugter af enhver art. I løbet af 30 minutters færgesejlads befinder du dig i centrum af Nidri, det største feriemål på Lefkas. Nidri har et større udvalg af cafeer, restauranter og små turistbutikker. Et yndet udflugtsmål på Lefkas er byen af samme navn. Lefkas by kan med sine smalle gader, talrige små kirker, smukke bygningsværker og den enorme marina med mere end 600 yacht-pladser imponere de fleste. På Vestkysten af Lefkas findes nogle af Grækenlands mest imponerende strande. De stejle hvide klipper og det ekstremt turkise vand er et betagende syn og et eftertragtet udflugtsmål.

Verdens rigeste på naboøen

Faktisk er det her område så indtagende, at verdens efter sigende rigeste mand på det tidspunkt købte naboøen Skorpios. Den græske multimilliardær Aristoteles Onassis skabte sit eget spektakulære fristed, og blandt de besøgende gæster var Marilyn Monroe, Winston Churchill og naturligvis Jacqueline Kennedy, som indehaveren giftede sig med på selvsamme ø under et storslået bryllup, der både betog og forargede en hel verden, som fulgte en anelse forundret med dengang. Det var i vandet ud for Skorpios, at de ikoniske billeder af den nøgenbadende, tidligere præsidentfrue, som var én af verdens mest fotograferede kvinder på daværende tidspunkt, blev taget en paparazzo fotograf forklædt som gartner.

Nu til dags er Skorpios et populært udflugtsmål. Det er ikke tilladt at gå i land, men det er trods alt muligt at kaste anker i en lille bugt, mens der bades i det azurblå vand, som skyller ind over strandsandet, som Onassis fik importeret fra Italien for at skabe passende strande.

I dag er det en russisk milliardær, der ejer øen, men fortællingen går stadig på voldsom luksus, og det er lidt spøjst at plaske rundt i det svalende vand, mens der gemmer sig en helt anderledes verden inde bag den grønne væg af træer.

Ø-All Inclusive
De første danske charterturister kom til Meganisi i 2017 med det vestjyske rejsebureau Primo Tours. Rejseselskabet råder over de godt 60 værelser på øens største hotel, Esperides Resort, som vel at mærke er det ene af øens blot to hoteller. Meganisis øvrige gæster er typisk indkvarteret i private villaer eller små pensionater, som gemmer sig i de kringlede landsbygader.  

Der er ikke megen trafik på den lille ø, og derfor er scooter eller cykel et oplagt køretøj til at udforske de smukke omgivelser. Primo Tours har opfundet begrebet ”Ø-All Inclusive”, som giver gæsten en række fordele såsom gratis tidsbegrænset lån af cykel, scooter og motorbåd. Det giver den optimale forsmag på, hvordan du bedst muligt kommer rundt op oplever øens charme.  

Det kan godt være, at vi danskere først opdager Meganisi nu, men grækerne har selv været vilde med øen længe, og det kan vi godt forstå.